Ropörtajı gerçekleştiren:
Dr. Hale Cide Demir | Digital Impressionist
İstanbul Blokziniciri Kadınları Derneği Kurucu Üyesi

 

“Geleceğe hızla uyumlanmak için “dijitalleşmek, blockchain” tercih değil, mecburiyet…”

COVID-19 Pandemisinin etkisi ile dijitalleşme temposu ve zorunluluğu çok hızlandı. Bu da hepimizin, ancak ve ancak gelecek için hızlı yetkinlik geliştirebilirsek yeni dünyanın iş insanları olabileceğimiz gerçeğini iyice pekiştirdi.

Benim de üyesi olduğum İstanbul Blockchain Women’nın en önemli amaçlarından biri, bu dönüşümün toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak şekilde gerçekleşmesi için somut projeler üretmek, katkılar vermek. Buradan hareketle, blockchainin önemi ve kendimizi geleceğe nasıl hazırlamamız gerektiği gibi konularda geleceğin başarılı insan modelini ”T’leşmek” olarak tanımlayan, “T-İnsan” kitabının yazarı Fütürist, Ekonomist ve başarılı bir teknoloji şirketi olan M-GEN’in Kurucusu/Ajans Başkanı Ufuk Tarhan’la keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Türkiye’de ve yurt dışında önemli projelere imza atan, ülkemizin bu alandaki en tanınmış fütürist konuşmacılarından ve kanaat önderlerinden biri olan Ufuk Tarhan, aynı zamanda Forbes’un “Dünyanın En Etkili 50 Kadın Fütüristi” listesinde yer alıyor.  “1 Mart Gelecek Günü”nün yaratıcısı ve küratörü Tarhan’a hepimizin aklında olan, cevap aradığımız soruları sordum.

Covid-19 pandemisi sonrası hakim olan güven ihtiyacını karşılamada kişiler, şirketler ve hatta devletler için tek çözüm blockchain mi?

İnsanların temel güdüsü “hayatta kalmak”. Bunu sağlamak için her koşulda en büyük dürtüsü ise kendini güvende hissetmek. Güvende olacağı ortamlarda bulunmak. Böylesine kapsamlı bir ihtiyacı tabii ki tek bir unsur çözemez. O yüzden blockchain için tek çözüm diyemeyiz. Belki pek çok alanda güvene giden yolu ardına kadar açan önemli bir aşama demek daha doğru olur.

Blockchain teknolojisi ile dünyanın hemen her ülkesinde yaşayan insanların adil, dürüst, şeffaf, duyarlı, sürdürülebilir, etik sistemlere geçişi sağlanabilir. Bu henüz ve hala kuvvetli bir olasılık. Belki de insanlığın yarattığı devasa sorunları çözmek için gereken dönüşümü, sistemsel evrimi sağlayabilecek büyük bir fırsat. Umarım iyi değerlendirebilir, yalnızca önceki aptallıklarımızın daha gelişmiş teknolojilerle sürmesini sağlayan bir araç seviyesinde kalmayız…

Blockchain’in de içinde olduğu Web3 dönemi yeni ve daha demokratik bir düzenin yaratılması için bir şans olabilir mi?

Web 3.0 yani semantik, yapay zekalı web’i yaratanlarla, dünyaya Covid-19 ayarı verip, insanlığı bir ön teste tabi tutanların aynı odaklar olduğunu düşünüyorum. Dolayısı ile blockchaini de bu dönüşüm deviniminin hayati, önemli işlevsel kabiliyetlere sahip parçalarından biri olarak görüyorum. Bunların hepsi birbirine bağlı ve evet, bence blockchain başlı başına, internet gibi evrimsel bir şans. İnsanlığın kendi kendine yarattığı büyük sorunları, yine kendi kendine çözmek için geliştirdiği yeni bir olanak!

Konuya bütüncül olarak ve çok yalınlaştırarak bakarsak, bir anlamda; tüm bunları geliştiren teknoloji devleri, dünyanın eski kafalı liderlerden arındırılması zamanının geldiğine karar vermiş gibi duruyorlar.

Özetle, Pandemi kılığındaki yeni nesil dönüştürücü, teknoloji liderleri insanlığa şunları söylediler;

  • Zengin, fakir, gelişmiş-gelişmemiş, vb. fark etmiyor. Bakın hepimiz hala çok güçsüzüz.
  • Kaynaklarımızı, enerjimizi daha akıllı, adil ve eşitlikçi çözümlere adamalıyız.
  • Bunun için mevcut sistemleri yıkıp, başka bir faza geçmemiz, hızlanmamız gerekiyor…
  • Yoksa halimiz harap. Daha bunlar iyi günlerimiz!..

Gereğini yapmak da hepimizin, her birimizin üstüne vazife artık…

Hep birlikte çözüm aradığımız temel gelişim alanlarından biri olan “birlikte çalışabilirlik” için öngörüleriniz nelerdir?

Hayalini kurduğumuz ve Zoom benzeri çözümlerle ilkel seviyelerde deneyimlediğimiz “dünyanın neresinde olursak olalım birbirimizle, birlikte çalışabilme” olanaklarında neredeyse sınırsız bir güç var.

Düşünsenize… İnternet ve blockchain ile “Hepimiz, birimizden akıllıyız + güçlüyüz!” söyleminin erişebileceği realite nasıl farklı bir dünya yaratabilir?.. Çok heyecan ve umut verici…

O yüzden tüm dünyada kesintisiz, daimi erişilebilir internetin, internet hızının ve işlem kapasitesinin çok süratle, hatta hemen artması gerekiyor. Bu da bugünkünden çok çok çok daha büyük bir enerji gereksinimi demek. O yüzden, bu zincirlerin ve blokların bağlanabilmesi için her şeyden önce yenilenebilir enerji, 5G, blockchain, kripto para, quantum bilgisayarlar gibi sistemsel akışkanlığı sağlayacak alt konuların çözülmesi ve dünyaya yayılması gerekiyor.

“Zincirin gücü en zayıf halkası kadardır!” sözü hala geçerli. Yalnızca artık, zincir dijital:)

İstanbul Blockchain Women’ın en değerli destekçilerinden biri olduğunuz için bu soruyu yöneltmek istedik. Sizce kadın ve kız çocuklarımızı nasıl blockchain ve onun üzerinde kurulacak yeni dünya düzeni ile tanıştırabiliriz? Blockchain’in cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmadaki rolü hakkında öngörülerinizi öğrenebilir miyiz?

Her zaman söylüyorum; dünyanın bu kadar sorunlu, sürdürülemez bir noktaya doğru yol almasının altında yatan en önemli neden “kadınların bilim ve teknolojide” olmamaları. Bu sadece cinsiyet eşitsizliği ile naif bir mücadele ya da blockchain üzerinden irdelenebilecek, çözülebilecek sığlıkta bir konu değil…Temel konu, kök problem…

Biliyoruz ki her gelişme ancak ve ancak insana, doğaya yardımcı teknolojilerle mümkün. Bilim üretmekle olası. Ve bu kadar belirleyici, bu kadar hayati, temel bir konuda kadınlar dünyanın her yerinde hemen hemen “hiç” bir şekilde söz sahibi + belirleyici olamamışlar ve hala da belirleyici, etkin değiller!.. Bu kabul edilebilir bir durum değil! Müthiş bir sıkıntı! İnsanlığın önündeki en büyük problem!

Çözüm için dünya ve ülkemiz, tüm kamusal ve bireysel kaynaklarını acilen ve öncelikle kız çocuklarının, kadınlarının, annelerinin “teknoloji, bilim” eğitimlerini turbo viteste yükseltmeye tahsis etmeliler.

Mühendis kafalı, algoritmik düşünen annelerin yetiştirdiği nesillere geçiş yapmadıkça dünyanın sürdürülebilirliği sağlaması olası değil.

“Dijitale geçemeyen şirketler ve fikirler ölecek.” demiştiniz. Pandemi dönemi sizi yine haklı çıkardı. Şimdi bir benzeri blockchaine olan adaptasyon için söylenebilir mi?

Evet söylenebilir tabii. Çünkü blokchain ve kripto para dünyası ancak ve ancak tam dijitalleşme ile yaygınlaşacak. Bunlar birbirlerinden ayrılabilir konular değil. Özünde aynı şeyler… Bundan sonrasında iş yapmak isteyen her ölçekteki yapı için “dijitalleşmek, blockchain, kripto para” tercih değil, mecburiyet…

Blockchain kullanımında, nesnelerin interneti vb. alanlarda henüz gündelik hayatımızda görmediğimiz ama sizin uzgörünüz olan gelişmeler nelerdir?

Buna konumuza yakışır bir dijitallikte yanıt vereyim😊 Yandaki QR kod ile izlenebilecek videoda blockchain’in kullanılmaya başlandığı, başlanabileceği ve en hızlı yaygınlaşabileceği alanlara dair çok güzel bir özet var.

Ben de diyorum ki bunlar ve çok daha fazlası, hatta sınırsız gelişmeler yaşayacağız…

İnternet çıktığında da tam olarak iş nerelere varabilir bilemiyorduk. Blockchain de aslında dünya için en az internet kadar büyük bir dönüşüm. O yüzden blockchain şu anda uzgörebildiklerimizin çok ötesinde, yepyeni bir dünya düzeni kurmamıza en çok yardımcı olabilecek “temel, hayati bir unsur”.

Devletin onaylı kripto para birimleri ve blockchain kullanımının artışı ile hangi yeni meslekler ortaya çıkacak? Kendimizi bu yeni meslekler için nasıl hazırlayabiliriz?

İnternette “new jobs with blockchain and cryptocurrencies” diye arama yaptırdığımızda, şu anda bile yüzlerce yeni iş ve iş tanımı çıkıyor. Lütfen bunlara herkes bir göz atsın. İncelediğimizde görüyoruz ki henüz başlangıç ve gelişme aşamasında olan bu alanlardaki yeni işlerin hemen tamamı ciddi “İngilizce”, matematik, yazılım, algoritma, analiz, mühendislik, vb. bilgisi gerektiriyor. Üstelik bu alanlarda müthiş bir “açık, eksik” var. Tabii ki aynı cümleyi “acayip fırsat var” diye okuyanlar, gereğini yapıp, çok çalışanlar; kazananlar olacak…

Her mesleğe olduğu gibi bunlara da kendimizi araştırarak, öğrenerek, çok disiplinli çalışarak hazırlayabiliriz. İnternette sayısız gelişim olanağı, öğrenme kaynağı dolu.

Bence bundan sonra “kendimizi nasıl hazırlayabiliriz, nasıl öğrenebiliriz, vb.” gibi sorular sormamalıyız. İsteyene olanak o kadar çok ki…

“Dijital medeniyetler çağına ilk adım dataizm ile atılacak.” demiştiniz.  Blockchain dataizmde nasıl bir yer tutuyor?

Blockchain, data olmazsa olmaz ki… Blockchain veri ekonomisinin, Dataizmin bir sonucu, ürünü. Veri dünyasına işlevsellik sağlayan alt yapı. Veriyi mümkün kılan, üreten, yayan, çoğaltan internet idi, blockchain’i yaratan da veri…  Hepsi iç içe, birbirine bağlı…

Son sorum da sizin klasik kapanış cümleniz ile ilgili. Gelecek blokchain ile mi güzel gelecek?

Yok, blockchain ile değil. O bir araç. Blockchain sadece “Gelecek Güzel Gelecek” iddiasında olan ve bunun için çalışan insanlara yardımcı olabilecek çok güçlü bir araç.

Gelecek, ancak ve ancak dünyayı güzeltmek hayali ve çabası olan insanlarla anlamlı olacak…

 

Kaynak: BCW

Yorum Yaz