Pomodoro ile kendinize zaman yaratın!

Odaklanma yeteneklerinizi geliştirerek daha kısa sürede daha fazla çıktı elde etmek istiyorsanız “Pomodoro Tekniği” tam size göre.

Niye bu tekniğe ihtiyaç duydum?

Yapmak istediklerimi sınırlı bir sürede yapabilme ihtimali beni bu tekniği denemeye yöneltti. Bu sayede doktora hazırlık ve tez süreçlerime, ek bir stres yaratmadan alan açabildim.

Pomodoro ile tanışmadan önce multitaskingin (aynı anda birden fazla iş yapma) çok önemli yetkinlik olduğunu öğrenmiştim. Hatta özgeçmişimde ve Linkedin profilimde kendimi anlatmaya bu kelime ile başlıyordum. Zaman geçtikçe her şeyi bir seferde anlamlandıracak kapasitemizin olmadığını, multitaskingin zamana nasıl yenildiğini öğrendim. Pomodoro ile kazandıklarım bu süreci anlamamı ve adaptasyonumu kolaylaştırdı.

Özellikle uzaktan çalışmanın arttığı dönemde bu tekniğin hem biz hem de evden derse katılmak zorunda kalan öğrencilerin işlerini çok kolaylaştıracağını düşünüyorum.

Pomodoro tekniği nedir?

Francesco Cirillo tarafından bulunan bu tekniğe ismini veren pomodoronun kelime anlamı İtalyanca domatestir. Cirillo, tekniği anlatmak için yemek pişirme sürelerini kolayca belirlemeyi sağlayan mutfak saatlerini örneklemiştir. Pomodoro yaparken;

  • Üzerinde çalışılacak konu seçimi yapılır. Her pomodoro seansı için tek bir konuya odaklanma önerilir.
  • Saatler ayarlanır. Her seans 25 dakikalık çalışma ve 5 dakikalık molalardan oluşur. 30 dakikalık seans bir pomodoroyu oluşturur.
  • Her 4 pomodorodan sonra 20, 30 dakikalık daha uzun ara verilebilir.
  • 25 dakikalık pomodoro seansında seçilen çalışma konusu haricinde hiçbir şeyin düşünülmemesi gerekir. 5’er dakikalık molalarda da çalıştığınız konu hakkında düşünmeden zaman geçirilir.
  • Pomodoro seanslarının hiç kesintiye uğramaması kuralına önem verilmelidir.

Çağımızın hastalığı olan dikkat dağınıklığını yönetebilmemizi sağlayan pomodoronun faydasını anlayabilmek için bir günde karşılaştığımız dikkat dağıtıcıları hatırlayalım. Gelen telefonlar, düzenli kontrol ettiğimiz e-postalar, kullandığımız uygulama ve web sitelerinden gelen hatırlatıcılar veya anlık mesajlaşma uygulamaları ile harcadığımız zamanı hesaplayalım. İşte bu açığa çıkan süre sizin verimlilik, daha da önemlisi gerçekten yapmak istedikleriniz için size açılabilecek potansitel alanı tarif eder.

Her pomodoro planı sonrasında değerlendirme yapıp, ne kadar başarılı olunduğu ve varsa başarısızlık ve kesintiye uğrama nedenleri değerlendirmelidir. Bu sayede dikkat dağınıklığına neden olan bireysel nedenler hızla saptanıp, bunlardan arınmayı alışkanlığa dönüştürmek daha kolay olacaktır.

Pomodoro öncesi nasıl bir hazırlık yapılmalı?

Cirillo, pomodoroyu alışkanlığa dönüştürebilmek için çalışma esnasında sizi bölebilecek kişiler ile ilgili “bilgilendirin, müzakere edin ve geri arayın” stratejisini uygulamanızı önerir. Bu stratejiye göre;

  1. Dikkat dağıtıcı tarafa şu anda bir şey üzerinde çalıştığınızı bildirin.
  2. Dikkat dağıtıcı konu hakkında ona ne zaman geri dönebileceğinizi söyleyin ve cevaba göre bir sonraki pomodoro planınızı yapın.
  3. Promodoronuz tamamlandığında ve sorununu çözmeye hazır olduğunuzda karşı tarafı geri arayın.

Üzerinden çalışılacak konuyu nasıl seçmeliyiz?

Bu teknikten en etkili şekilde yararlanmak için konular arasında önceliklendirme yapmanız, seçtiğiniz ve üzerinde çalışacağınız konuyu değerlendirmeniz ve çalışmanızı tamamlamak için kaç pomodoronun size yeteceğini başlamadan saptamanız gerekir. Bu sayede tam bir konsantrasyon sağlamış olursunuz.

Hangi uygulamaları kullanmalıyız?

Pomodoro tekniği ile çalışmak için yazılmış birçok uygulama var. Bence sadece telefonunuzun saatini ve takvimini kullanarak da planlama yapabilirsiniz. Mutlaka bir uygulama ya da video kullanmak isterseniz Barış Özcan’nın videosunu izleyip ve dilerseniz ücretsiz bu hesaplayıcı siteyi de kullanabilirsiniz. Ancak tekniğin başarılı olmasını istiyorsanız haftalık planlama yapıp gelişiminizi takip etmeyi unutmayın.

Özetle…

Doğru planlama ile zaman yönetiminin yarattığı stres azalır. Daha az stresli hissedersiniz çünkü çoklu görev yapmazsınız veya kesintilerin dikkatinizi dağıtmasına izin veremezsiniz. Bu sayede de özellikle Covid-19 nedeniyle katlanarak artan tükenmişlik sendromundan daha az etkilenirsiniz.

Hem iş, özel hayat dengesi hem de kendimizi gerçekleştirebilmek için zamana ihtiyacımız var. Pomodoro tekniğini kullandığınızda, siz de benim gibi zamana karşı savaştığınız hissinden kolaylıkla kurtulursunuz.

Görselin kaynağı: 

Andrea De Santis – www.adesantis.it

Daha fazla okumak için:

https://francescocirillo.com/products/the-pomodoro-technique-book-us-edition

https://hbr.org/2018/12/the-case-for-the-6-hour-workday

http://pomodorotimer.com/

http://www.berglas.org/Articles/parkinsons_law.pdf

https://www.researchgate.net/publication/284880365_Flow_Theory_and_Research

 

 

 

Yorum Yaz